Ayat Copyright© All Rights serve permata_ibuayah

mari sebarkan kebaikan


Uploaded with ImageShack.us

Friday, 19 September 2014

Awan Mendung Kelabu


Hujan renyai-renyai sejak pukul 7 pagi..
Nisa duduk menongkat dagu memandang ke luar tingkap. 

“ jadi ke dia nak datang petang ni ek?” monolog hatinya sendirian.

“hah! Termenung.” Sergah rakan sebiliknya, Mia.  Rakan yang seorang ni memang terkenal dengan jenaka dan gurau-sendanya. Tak kering gusi bila bersama.

“ Mia, petang ni mus nak datang, Mia temankan nisa pegi jumpe dia kat depan sane blh?”

“wah cik abang dia nak datang. Hensem tak?” usik Mia lagi

“erm tak tahu la Mia, dah setahun tak jumpe. Dia sambung diploma kat perlis nun. nisa kat johor ni.” entah kenapa hatinya runsing dan gelisah. Selalunya orang akan rasa excited nak jumpa buah hati. Tapi dia…entah apa yang di runsingkan.

“ nisa! Kuat mengelamun lah dia ni. Yela yela nanti Mia temankan ye. Jangan la masam muka tu.” Seloroh Mia untuk melihat senyuman terukir di bibir rakan sebiliknya.

*******************************************************************

Tepat jam 4.00 petang..

“breep! Breep! “ handphone nisa bergetar. nisa melihat skrin handphonenya. Terpampang nama buah hatinya. Sejuk tangannya untuk menjawab panggilan telefon.

“ hello assalamualaikum. ermmm”

“ nisa sayang, mus dah sampai ni.ade kat pondok guard.” Suara Mus kedengaran begitu gembira di cuping telinga. Menambah debar di dada

“ oo..aa ok. Kejap. nisa keluar gi sana ye.”

“ok sayang.” Balas pemanggil riang.

Di lihatnya Mia sedang asyik mengulangkaji pelajaran. 
“Mia, dia dah sampai kat depan tu. Jom temankan nisa.”

“jom. Mia pun dah ngantuk ni ngadap buku petang-petang. Nak cuci mata. Hehe.”

Kira-kira 5 minit berjalan, terpandang sebuah kereta, 
kelihatan seorang lelaki kurus tinggi, berkulit hitam manis keluar dari perut kereta

“ Mia, nisa takutlah.” Sempat nisa bercakap dengan suara seperti berbisik. Mia kelihatan teruja. 
Atau mungkin sengaja buat-buat tak dengar.

“Assalamualaikum nisa. Mus datang ni.” Lelaki kurus tinggi di hadapannya tersenyum lebar. Kelihatan begitu gembira melihat wajah pujaan hatinya di depan mata.

“time kasih sebab datang tengok nisa kat sini. Susah-susah je. Erm maafla sebab tak dapat bawak mus masuk sebab hanya family je yang di benarkan masuk. Tu pun kena tunjuk kad pelawat.

“ takpe nisa. Mus x kisah pun. Asalkan mus dapat jumpe nisa.” Begitu tulus kata-kata yang keluar dari bibir Mus

“oh ye nisa. Kejap ye” Mus tiba-tiba bangun menuju ke kereta yang dipandunya tadi. Sambil membuka pintu, dia mengeluarkan beg kertas berisi hadiah.

“ni untuk nisa, mus beli kat perlis sebelum balik sini.” Beg kertas di tangan bertukar tangan.
“ kenapa susah-susah ni Mus? nisa takde pape pun nak bagi kat Mus.”

“ tak susah pun. Untuk nisa, ape pun Mus sanggup.” Seraut wajah hitam manis memandang wanita di hadapannya dengan penuh makna.

“nisa, nanti Mus nak kena balik perlis awal sebab kena jadi fasi untuk freshie yang baru masuk.” Mus berkata bagai meminta izin.

“erm ok.” nisa menjawab ringkas.

Sampai sahaja dalam bilik, nisa membuka beg kertas pemberian Mus. Dalamnya berisi tedy bear, coklat Cadbury kesukaannya dan seutas jam tangan. 
jam di sarung pada pergelangan tangan, tedy bear dan coklat di peluk erat.

“amboi, senyum sampai telinga cik nisa kita. Daripada tadi x lepas-lepas tedy bear tu” 
usik Mia apabila dilihatnya nisa tersengih-sengih sendirian.

*********************************************************************
“beep! Beep!” handphone bergetar tanda mesej masuk

“ish sape pulak mesej masa aku dalam kuliah ni.” 
Gerutu hati Hani sendirian. Laju tangannya membaca isi mesej tersebut.

“ nisa, maaf. Mus tak boleh setia dengan nisa lagi.” Hampir terlepas handphone di genggaman.seluruh tubuhnya menggigil, mukanya pucat lesi. Terasa seolah-olah batu besar jatuh menghempap kepala. Allah….





Monday, 25 August 2014

AKU DAN DIA

Assalamualaikum...
        Wah sangat excited ble dpt ceroboh orang pnye blog (dengan kebenaran) okey...hehehe.. Terima kasaih pada Siti Norfarhani Binti Mohd Aris sbb benarkan saya untuk menulis sesuka hati di sini... Sebenarnya nie first time aku cube untuk create satu cerita dekat dalam blog nie.. Dekat sini aku nak kongsikan satu cerita tentang kisah "AKU DAN DIA"... Mungkin cerita Aku Dan Dia nie jarang berlaku dan mungkin secara kebetulan atau mungkin mmg dh takdir yang menentukan kami untuk kenal antara satu sama lain... Mungkin aku akan cerita kan step by step macam aku dan dia boleh berkenalan...

     Okey, permulaan cerita kami.. masa tu aku balik kampung bercuti tapi aku tak berapa nak ingat samada cuti mingguan atau pown aku balik kampung sempena cuti tahun baru cina....
Pagi tu masa aku tengah dok sebok online, aku nampak sowg kawan aku nie tengah dok sebok online... masa tulah aku dok sebok kacau die, maksud aku tanye khbar lah and kawan aku tu nama dia Siti Nurain Bt Sulaiman and kebetulan pakwe dia si Amir Hamzah tu pown kawan baik aku sejak sekolah rendah... nak di pendekkan cerita pada masa tu aku saja bergurau dengan si ain, aku saja tanye 'ain kau tak de ke kawan yang tengah single mingle nie? kalau ade kau share lah dengan aku sebab aku tengah nak cari pasangan tp aku nak perempuan yg pakai tudung tak mau yang dedah kan aurat... Ain cakap dia tak pasti ada ke tidak kawan2 dia yang single mingle nie... Dia boleh tolong carikan tapi mungkin lambat kot... Aku cakaplah okey.. Then tak sampai sehari pown dia carikan perempuan yang aku nak tu.... Terkejut jugak Aku sebab awal kot dia carikan memang aku tak sangkalah... Then Ain suruh aku add sorang budak nie kat FB name die SITI NORFARHANI ARIS.... so dekat situlah aku permulaan cerita kiteowg...hehe mase dia dah apprv aku punya friend request aku pown pegilah tengok detail2 kat fb dia... Aku sangat terkejut bila aku tengok tarikh lahir dia sama dengan aku.. Wah!!! biar betul nie?? aku pown cuba mendapatkan kepastian daripada dia sendiri and ternyata memamg betul sama 14.05.1992... Tak Ku Sangka Tak Ku Duga... Dari situlah aku cuba mendapatkan dia punya no. hp sebab senang nak berhubung sebab petang tu aku dah kena balik Politeknik Port Dickson..

     So bila petang tu aku sampai PD macam biasa aku akan bagitahu dekat ibu yang aku dah selamat sampai kat sana and lepas aku call ibu aku call plak si Hani tu untuk bagitahu kat dia yang aku dah selamat sampai... first time aku borak dengan dia walaupown sekejap... So dipendekkan cerita pada masa tulah kiteowg mula rapat.... kiteowg mula serius pada tarikh 16.03.2011.... 

     Selama 3 tahun kiteowg kenal memang kiteowg tak pernah jumpa langsung.. Just melalui mesej dekat hp, fb and penah jugak berapa kali kiteowg guna video call... So pada tanggal 08.08.2014 barulah buat pertama kalinya aku menjejakkan kaki aku dekat negeri Johor (felda nitar 2) 


     So aku nak cerita sikit tentang perjalan aku ke Felda Nitar 2 nie... First Syukur Alhamdulillah sebab perjalan aku kesan berjalan dengan lancar tanpa sebarang masalah (tak sesat langsung) hehe... So bila sampai jew kat sana aku bersyukur sangat sebab dah jumpa rumah si Dia... Sampai je kat sana orang yang first aku bagitahu dah semestinya IBU kesayangan aku yang sowang tu...  Masa aku sampai tu rupe-rupenya si Dia belum ciap pape lagi (baru lepas mandi)... Bertuah punya budak tu... Perasaan aku nervous giler kot bila aku jejakkan kaki masuk ke dalam rumah dia... Dah naik berpeluh badan aku pada masa tu... Tapi selang beberapa minit nervous tu dah makin kurang... 
   
     Lepas dia dah siap semua dia kedepan untuk berjumpa dengan aku... Dalam Hati aku, Ya Allah syukur Alhamdulillah akhirnya aku dapat juga bertemu dengan dia... Happy sangat2!!!.. kiteowg okey jew tak rasa kekok sangat walaupown baru first time jumpa... Mak dia pown nampak okey jew tapi cuma abah dia jelah... Dia cakap abah dia malu nak jumpa aku...hehe tapi aku memang dah taw dari awal yang abah dia pemalu/penyegan sikit and tak banyak cakap...
  
      So lepas jew aku dengan abah dia balik dari masjid untuk menunaikan solat jumaat aku pown duduk dekat ruang tamu sowg2 tunggu si Dia bersiap... Sambil-sambil tu dapat jugak aku lelap kan mata walaupown cuma 5 minit... cukuplah tu kan...Dia bagi bantal sebelum tu tapi aku malu plak nak baring masa tu... lepas dah Dia dah siap dia pun ajak aku pegi ke pantai Air Papan... Masa tu aku fikir aku fikir pegi dengan mak abah dia.. rupe-rupenya aku dengan Dia pergi berdua.... Dalam hati aku berbicara, wah abah dia betul-betul ke percaya kat laki yang baru dia jumpa nie...? huh memang terkejut jugak lah.. Tapi Alhamdulillah lah semua okey jew... First time aku tengok abah dia bawak kete... wah betul betul macam pemandu F1....hehe kalah aku wei... Si Dia cakap dekat aku yang dia rasa selamat sengat bila dengan aku... happy jugaklah ble dengarkan... hehe

      Sampai je dekat pantai tu kiteowg pun keluar dari kete then pegi dekat tepi-tepi pantai... Dekat situ jugak aku perasan dia curi-curi ambik gambar aku... Tapi aku tak kesah pun..
hah tu dia gambar yang berjaya Dia ambik.... Nsem jugak aku an (effect camera je tu)..lepas jalan-jalan kat tepi pantai kiteowg jalan dekat kedai kedai tepi situ tengok barang ape yang berkenan nak beli.. Lepas tu dia ajak aku pegi makan goreng pisang kat kedai dekat dekat situ... Dasyat taw si Dia tu... Gigi dia kuat sebab boleh makan goreng pisang tu panas panas..

     Lepas tu kiteowg pown jalan pegi tempat lain... dia tunjukan aku kedai untuk beli keropok lekor... tapi aku tak beli pown..hehe Lepas tu kiteowg pegi pasar dekat dekat situ, tapi aku lupa apa nama pasar tu...hehe So lepas daripada semua tu kiteowg pun balik umah dia and pada waktu tu mak abah dia masih belum balik beraya lagi so terpaksa lah aku duduk kat luar...
Inilah gambar yang aku mampu ambik masa aku duduk dekat laman umah dia... 

     Malam tu lepas makan malam dengan mak abah dia kiteowg pown duduk duduk dekat ruang tamu then dia tunjukkan kat aku dia punya report LI dia... aku just belek belek jew pown....


     Lama jugak kiteowg borak masa tu sampai pukul 9.45p.m rasanya baru kiteowg masuk bilik masing masing untuk tidur n aku wish gudnite kat dia.... pukul 10 plak mak cik dia sampai so aku bangun and layan jugaklah mak n pakcik dia... kecian tengok dia bentang toto sowg sowg... Aku tengok jam dh pukul 11 mlm so aku mintak diri sebab mata pun dah ngantok so aku masuk lah bilik n dia pown nk tdo jugak masa tu and lagi sekali aku wish gudnite dekat dia...

     So pagi tu lepas solat subuh aku keluar pegi laman rumah dia untuk hirup udara yang segar sementara tunggu sarapan siap.... Lepas dah siap semua kiteowg pun sarapan lah tapi dia masa tu tengah goreng roti sosej and yang geli hati bila roti yang dia masak tu agak geseng ( orang jawa cakap).. hehe mungkin dia takut aku lari balik tu sebab tu sampai terlupa nak tengok apa yang dia goreng...hehe

      Lepas selesai pagi tu mak cik dia ajak pegi pantai... so aku pown bersiap lah tuk bawak dia dengan anak buah dia yang 2 orang tu.... tapi kecian sangat sangat dieowg tak dapat jumpa mak cik dieowg sebab aku tak tahu dieowg mandi manda kat bahagian mana.... so kiteowg pown pegilah pantai lain yang berdekatan dekat situ... Best jugaklah budak2 tu dapat pegang n main dengan kuda kat situ.... sweet moment..hehe

      Oklah ea saya stop dulu... sebenarnya belum habis lagi cerita nie.. tapi saya stop dulu taw... awak jangan lupa baca taw... banyak lagi yang saya nak tulis tapi saya dah ngantuk plak...hehe tapi saya nak belanja lagi 1 gambar... nie jew gambar yang kita ambik berdua....huhu tapi takpelah yang penting ade jugak....
Tadaaaa....hehe.... nie dia gambar tu,,,, hehe...
Oklah saya nak tdo dlu...

Saya Muhammad Lokman Bin Chailan nak buat pengakuan yang saya Sayang Awak Siti Norfarhani Binti Mohd Aris..... Next year InsyaAllah kita jumpa lagi okey... :)
Assalamualaikum Bintang Hatiku...













 































     

Monday, 28 April 2014

d'herbs terlaris di pasaran


dapatkan harga yg best dan cun sms/call ( angah 0197609354 )

chantique jom koleksi pakaian dan telekung. murah murah!

tudung bawal (brand scarf)
harga : rm16 termasuk postage
-bidang 45
material cotton
kain lycra anggun
design terbaru!
material : jenis lycra, sejuk, selesa, senang untuk berjalan.
harga : rm45 termasuk postage
sulaman pink pada telekung haryani

telekung haryani
harga : rm65 termasuk postage
-bersulam indah warna pink
-kain jenis cotton, tak panas dan selesa
-ikatan bergetah di kepala dan kain ( x perlu susah2 nk ikat sebelum solat)
-kain pun bersulam pink di bahagian bawah
telekung lycra terdapat dalam 2 warna.
hijau lumut seperti gambar di atas dan soft purple.
harga : rm65 termasuk postage


kain lycra anggun
2 pilihan warna (soft pink dan soft purple)
harga : rm45 termasuk postage
design terbaru!
material : jenis lycra, sejuk, selesa, senang untuk berjalan.
-design : kain berombak
setiap harga yang tertera seperti di atas sudah termasuk dengan kos pos laju. berminat? sila pm laju2 di no ini,( hani 0177157921)... kain yang kami jual berkualiti tinggi. lembut, tidak panas dan sangat selesa di pakai. stock terhad. dapatkan cepat! :)

Friday, 21 March 2014

selamat datang

https://www.facebook.com/pages/Chantique-Jom/752318588141816
https://www.facebook.com/eapplecollection

Sila like dan terokai page kami :)
sebarang pertanyaan/order blh hubungi kami di https://www.facebook.com/ekinapple?fref=ts
atau https://www.facebook.com/sitinorfarhani.mohdaris  
017-7157921
kami mengalu-alukan kedatangan anda!
kami menjual barang2 kecantikan dan juga pakaian :)
pilaten black head pore mask rm1.00

seluar palazo rm30.. clearance stok!

skirt labuh rm40. clearance stok!

seluar palazo rm30 shj. clearance stok!

skirt labuh. rm40 shj. clearance stok. rebut cepat sebelum habis

blouse corak lycra rm40 shj.. murah2 clearance stock!


shiseido white mask rm1.00 only



sebelum dan selepas memakai black mask

shiseido black mask rm1.00 only

kesan sebelum dan selepas memakai black mask

kesan sebelum dan selepas memakai black mask..rm1.00 only!

pilaten black head pore mask

https://www.facebook.com/sitinorfarhani.mohdarispilaten black head pore mask

merupakan Masker Peel Off, 
- digunakan untuk mengangkat sel-sel kulit mati pada wajah. 
- Mengangkat sebum,komedo (blackheads dan whiteheads),
- mengecilkan pori-pori, 
- memutihkan dan mencerahkan kulit muka.

sangat berkesan, cuma rm1.00 sahaja!

pm me 017-7157921 atau like page kami https://www.facebook.com/pages/Chantique-Jom/752318588141816




Thursday, 13 March 2014